Сурогати

В цей час раціон українців кардинально змінився. В їжу вживали сурогати – замінники продуктів. Найчастіше очевидці згадують про сурогатні продукти з трави, листя (лободи, щавлю, цвіту липи) мерзлої картоплі, рослинних відходів (стебла, качани кукурудзи). В лісовій місцевості люди виживали за рахунок грибів і жолудів. Часто виживали за рахунок полюванням диких птахів, тварин та ловінням риби.

Дослідники виділяють «зони виживання» під час Голодомору. Це райони, де існували промислові об’єкти, кар’єри, шахти. На будівництві, на заводах тощо видалась невелика кількість їжі - пайок. Робоча сила завжди була потрібна. Велика кількість людей намагалась влаштуватися на важку роботу в шахтах Донбасу. Для цього необхідно було мати спеціальну довідку із сільської ради чи колгоспу, що видавали не всім.

Виходячи з аналізу спогадів очевидців Голодомору, найбільше людей вижили завдяки природі та взаємодопомозі.  

 

Відомі випадки рятунку селян головами колгоспів, рахівниками, та іншими працівниками державних організації. Ризикуючи всім і життям в тому числі, вони порушували тодішнє законодавство і організовували підпільне харчування, різними шляхами обману видавали збіжжя,продукти селянам.