У Мадриді вшанували пам'ять жертв Голодомору

Новини музею13 березня 2018

В неділю, 11 березня 2018 року, у столиці Іспанії відбулася свята літургія, присвячена 85-м роковинам Голодомору 1932-1933 років в Україні, повідомляється на Facebook-сторінці українського посольства в Іспанії.

 

Для вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні 11 березня 2018 року Архієпископ Мадрида Кардинал Карлос Осоро С’єрра, якому допомагали священики Римо-Католицької церкви, парох української Греко-Католицької парафії Благовіщення Пресвятої Богородиці м.Мадрид о. Іван Липка та інші священики Української Греко-Католицької церкви, справив Пресвяту Євхаристію у Кафедральному Соборі Альмудена Архієпархії Мадрида.

 

Богослужіння супроводжував спів українського хору парафії Благовіщення Пресвятої Богородиці. Також участь в заході взяли представники українського дипломатичного корпусу в Іспанії та Української Православної Церкви Київського Патріархату, численні представники української громади з усіх куточків Іспанії.

 

У своєму зверненні до присутніх Кардинал Карлос Осоро С’єрра висловив свою підтримку українцям в Іспанії, відзначивши згуртованість української громади. Він також наголосив, що Голодомор має розглядатися як злочин геноциду українського народу, який ніколи не повинен повторитися.

 

Посол України в Іспанії Анатолій Щерба у своєму слові подякував Кардиналу Карлосу Осоро С’єррі та усім присутнім за вшанування пам’яті мільйонів українців, які стали жертвами Голодомору, а також висловив слова підтримки і солідарності іспанському народу у зв’язку з річницею загибелі мирних жителів у результаті терористичного акту, скоєного на залізничному вокзалі «Аточа» у Мадриді 11 березня 2004 року.

 

Нагадаємо, у 2007 році резолюцію про визнання Голодомору геноцидом було внесено на розгляд нижньої палати іспанського парламенту. Проте за ініціативи фракції правлячої Іспанської соціалістичної робітничої партії положення про визнання Голодомору геноцидом Українського народу було виключено з проекту Пропозиції. На регіональному рівні у Іспанії Голодомор геноцидом визнано Країною Басків та Каталонією.