У Києві відкрили Міжнародний форум до 85-х роковин Голодомору

Новини музею22 листопада 2018

У Києві до 85-х роковин Голодомору 1932-1933 років в Україні проходить Міжнародний форум "Україна пам'ятає, світ визнає", повідомляє Укрінформ.

Форум відкрив перший віце-прем'єр-міністр України-міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів. Він зазначив, що від 7 до 10 мільйонів українців були знищені під час Голодомору, спрямованого проти української нації.

"Давайте замислимося... Декілька цирф: це 28 тисяч осіб щодоби, це 1168 осіб щогодини, це 20 осіб щохвилини...", - сказав він.

У 1932-1933 роках Голодомор знищив таку кількість людей, яка могла би скласти населення цілої країни, такої як Бельгія, населення якої 10 млн, Австрії - населення 8 млн, Данії - населення 5,2 млн. "Нелюдський злочин Голодомору має бути викритий та визнаний геноцидом усупереч спробам Москви приховати його чи заперечити", - наголосив Кубів.

Водночас віце-прем'єр-міністр України В'ячеслав Кириленко зазначив: "…це геноцид українського народу, спрямована політична акція, правду про яку світ довідався порівняно недавно". "Проте Україна, незважаючи на всі травми, які нам завдано, стає сильнішою", - наголосив Кириленко.

Як сказав міністр культури Євген Нищук, Голодомор 1933-1932 років "не просто людська жертва, це руйнація українського селянства, української інтелігенції, мозку, ідей, це руйнація мистецької еліти".

Нагадаємо, 21 листопада у Меморіалі жертв Голодомору пройшов міжнародний круглий стіл «Проблеми дослідження Голодомору-геноциду і комеморативні практики в Україні та світі»