«Потяг української ідентичності» курсуватиме Дніпровським метрополітеном

Новини музею14 травня 2019

14 травня у місті Дніпро на станції метро Покровська у співпраці та за сприяння КП «Дніпровський метрополітен» було презентовано спеціальний науково-просвітницький проект Національного музею «Меморіал жертв Голодомору» «Потяг української ідентичності».

Проект презентували завідувач інформаційно-видавничого відділу Національного музею «Меморіал жертв Голодомору» Юлія Коцур та заступник директора з експлуатації КП «Дніпровський метрополітен»  Дніпровської міської Ради Микола Українець.

«Потяг української ідентичності» – це потяг метрополітену, у вагонах якого розміщені інформаційні постери про унікальні предмети та явища культури і науки, суспільного розвитку й побуту початку ХХ століття, про українців, які змінювали історію, про все, що становить нашу ідентичність, і все, що було знищено, ліквідовано чи заборонено після того, як Україну окупували більшовики. Саме вони у 1932–1933 рр. вчинили один із найбільших злочинів в історії людства – Голодомор-геноцид, об’єктом якого стала українська нація.

Юлія Коцур наголосила на важливості реалізації проектів, які розповідають про самобутність українського народу, високий рівень розвитку культури і науки, який було частково або повністю зруйновано більшовиками. «Громадянам України надзвичайно важливо знати про історичні факти, події, явища, особистості, які визначали нашу ідентичність, про те, що було знищено радянським режимом», - зазначила Юлія Коцур.

Заступник директора з експлуатації КП «Дніпровський метрополітен» Микола Українець повідомив, що з 14 травня до 30 червня 2019 року «Потяг української ідентичності» буде виходити на лінію щодня. Це дозволить дніпрянам і гостям міста ознайомитися з проектом.

Після презентації на станції потяг разом із журналістами й пасажирами вирушив за маршрутом. Користувачі Дніпровського метро згадували свої родинні історії про Голодомор, зазначали про потребу донести інформацію до молоді. Одна з пасажирок «Потягу української ідентичності», Надія Онуфрієнко, розповіла про своїх родичів, які стали жертвами Голодомору-геноциду. Жінка не змогла стримати емоцій і розплакалася.

Нагадаємо, у листопаді минулого року проект «Потяг української ідентичності», приурочений до 85-х роковин Голодомору-геноциду, було презентовано у Київському метрополітені. Незабаром планується презентація й у Харківському метро. Стежте за анонсами музею на сайті.