Пам’ятник жертвам Голодомору-геноциду: Канберра

Новини музею15 липня 2019

Українці в усьому світі вшановують жертв Голодомору-геноциду. Пам’ятники цьому страшному злочину встановленні у найвіддаленіших куточках світу. Один з таких монументів встановлений у 1985 році на території Українського Православного Центру в столиці Австралії Канберрі. 

Меморіал складається з двох частин монумента у формі хреста та його символічної тіні з мозаїки на стіні церкви Святого Миколая.

Ініціатором встановлення пам'ятника і автором ідеї був голова відділення Союзу Українських Організацій в Австралії в Новому Південному Уельсі Юрій Менцинський.

Меморіал зводився коштом української діаспори Австралії, проект виконав Юрій Денисенко

Будівництво почалося 1983-го, офіційне відкриття відбулося 1985 року, на церемонії був присутній майбутній прем'єр-міністр Австралії Джон Говард. Пам'ятник було освячено ієрархами УАПЦ в діаспорі та УГКЦ.

Також на території Українського Православного Центру, який має назву «Пам'ятник 1000-ліття Хрещення України», розміщується музей, який серед інших має експонати про розкуркулення та Голодомор.

Кожний рік у листопада біля меморіалу українська громада Австралії вшановує пам'ять жертв Голодомору-геноциду та запалює свічки скорботи.