На Вінниччині відкрили пам’ятник річковій мідії, споживання якої рятувало місцевих жителів у роки масового голоду 1946 – 1947

Новини музею10 вересня 2019

В селі Оксанівка, що на Вінниччині, відкрили пам’ятник мідіям. Завдяки цим молюскам у 1946-1947 роках тисячі селян вижили у період масового штучного голоду.

«Пам’ятник встановили у центрі села біля Будинку культури. Його виконали скульптори, які відвідують пленер у сусідньому селі Буша. Пам’ятник отримав форму мідії з немовлям у середині. Як символ нового життя. Матеріал, з якого виготовляли – місцевий камінь», –розповів Вінниця.info Микола Собко, сільський голова.

Відкривала пам’ятник місцева довгожителька. 93-річна Ольга Харевська, яка стала свідком подій того часу. Пані Ольга розповіла, що в повоєнні роки багато людей приїздили звідусіль до Дністра у Оксанівку. На березі збирали мідії. І лиш визбирували, на ранок з’являлися нові. Таким чином і рятувалися.

 «Дійсно, у той період саме завдяки річковим мідіям з Дністра люди і вижили. І не лише з Оксанівки, яка тоді називалася Флиминдою. А й з сіл, які знаходяться поряд. Й навіть, мешканцям сусіднього міста Умань», – розповідала Вінниця.info місцевий краєзнавець Галина Собко.