Британська аніматорка презентувала в Меморіалі жертв Голодомору проект «Рецепти хліба»

Новини музею02 вересня 2017

31 серпня 2017 року в Національному музеї «Меморіал жертв Голодомору» британська художниця Сара Нестерук презентувала свій проект «Рецепти хліба».  

Сара Нестерук є фахівцем з анімаційного дизайну Університету Хаддерсфільд (Велика Британія). Як докторантка Університету Лідса під керівництвом Лізи Стенсбі вона пише наукову роботу, в якій через малюнки, спогади та офіційну історію досліджує колективну пам'ять світу, зокрема, й історію Голодомору 1932-1933 рр. в Україні (адже її коріння теж з України). Відтак у  серпні 2017 року протягом 8 днів Сара працювала з колекцією Меморіалу жертв Голодомору: спілкувалася з науковцями, знайомилася з артефактами та відеосвідченнями, пізнавала меморіальний простір, роблячи замальовки, нотатки, спогади, фрагменти та ідеї.  До всього, кожного дня вона створювала нову анімацію, яка розповідала про окремий епізод чи погляд на всю історію Голодомору – геноциду українців, вчиненого радянською владою у 1932-1933 рр.  

Неочікувано для себе, автор проекту «Рецепти хліба» створила вдвічі більше анімацій ніж розраховувала. 31 серпня вона показала відвідувачам музею готові роботи та розповіла про ідею свого проекту, враження думки , пов’язані з її пізнанням історії Голодомору.  

8 відео-анімацій експонуються в Залі пам’яті музею до 10 вересня і включені до екскурсійного туру. Також деякі роботи Сари можна оглянути на сторінках її блогу. 1 вересня художниця-аніматор створила останнє, завершального відео, яке вже додано до списку експонованих відео.  

 

 

Національний музей «Меморіал жертв Голодомору» дякує Сарі Нестерук за виявлену зацікавленість до історичної пам’яті українців та співпрацю. Бажаємо Сарі успіху в реалізації її дослідницької роботи – анімаційного фільму «Рецепти хліба», що включатиме відео, створені в Меморіалі жертв Голодомору. Також окрема подяка Раді мистецтв Англії, яка надала фінансову підтримку дослідження Сари Нестерук.  
Розповідати історію Голодомору  через мистецтво анімації для нас стало новим досвідом. Завдяки проекту «Рецепти хліба» для більшості громадян Великої Британії відкривається практично невідома історія масштабного геноциду, що мав місце в середині ХХ ст. і забрав життя у понад 7 мільйонів українців.    

Детальніше про проект  та співпрацю художниці з Меморіалом жертв Голодомору читайте на офіційних сайтах.