Геноцид української нації - Голодомор

Різниця між Голодомором і Всесоюзним голодом початку 1930-х років, до якого часто апелюють окремі дослідники-аматори, полягає в наступному: селяни поза межами України і Кубані ставали жертвами голоду як соціальний клас, а українських селян виморювали голодом за приналежність до української нації. Правомірність і справедливість такої оцінки очевидні, виходячи з аналізу політики більшовицького режиму в Україні та більшовицької практики в національному питанні.

Ленінсько-сталінське керівництво завжди надавало виняткового значення Україні, бо вважали, що її утримання в орбіті московського центру є важливою умовою для забезпечення існування комуністичного режиму та СРСР.

Національне відродження України в роки українізації (політичного відступу більшовиків) викликало в радянського керівництва страх виходу Української республіки, на що та мала право відповідно до Конституції СРСР (1924 р.)

Радянська влада прагнула викорінити український сепаратизм.

Антиукраїнську спрямованість Голодомору підтверджують ряд фактів:

 

В період Голодомору також постраждали представники національних меншин України, бо жили серед української нації, проти якої було спрямовано злочин геноциду. Саме українська нація була суб’єктом державотворчого самовизначення і лише вона могла реалізувати закріплене Конституцією СРСР 1924 року право на вихід України з СРСР та побудови незалежної Української держави.

З точки зору міжнародного права загибель представників національних меншин під час Голодомору є злочином винищення та обставиною, що обтяжує вину організаторів Голодомору.