Зустріч зі свідком Голодомору з Австралії Олександрою Ткач

Новини музею18 вересня 2019

“Якщо людина знає про Голодомор, то вона ніколи не викине їжу. Боляче дивитися, як нехтують хлібом. Я до цих пір бережу кожен шматок” — розповіла Олександра Ткач, свідок Голодомору.


Сьогодні до Музею Голодомору завітала очевидиця Голодомору-геноциду, яка в 40-х роках ХХ століття емігрувала до Австралії. У рамках проекту “Усна історія Голодомору” до музею приходять свідки, які розповідають про події з “перших уст”, а Олександра - ще й одна з героїнь фотовиставки “Голоси з-за океану”, яка триває зараз в музеї.

У 1933 Олександрі було лише 2 роки, тому здебільшого всі спогади про ці роки вона отримала від батьків та родичів, які з малою дівчинкою втекли з села до Харкова.


На зустріч зі свідком завітали школи №113 та №133. Учні, вражені щирістю Олександри, пройнялися історією та поділилися: “На уроках історії важко уявити ситуації, які не трапляються сьогодні. Лише тут, у музеї, почувши історію очевидиці, була можливість усвідомити всю глибину трагедії. Дуже шкода, що це сталося з українцями. Насправді це не мало б трапитись ні з ким і ніде”.


Слідкуйте за нашим Youtube каналом, де невдовзі з’явиться повний відеозапис зустрічі.