ЄСПЛ розширив трактування «геноциду»

Новини музею28 березня 2019

Під час радянської окупації території Литви відбувалося масове знищення партизанського руху. Сучасна Литва оцінює людські втрати в 500 000 людей (при загальному населенні майже 3 мільйони). Кримінальний кодекс Литви у 2003 році визнав цю діяльність радянської влади на своїх територіях геноцидом, додавши до існуючих критеріїв знищення груп людей за національною, етнічною, расовою та релігійною ознакою ще дві – політичну та соціальну. Суд Литви ухвалив ряд обвинувачувальних рішень в кримінальних справах ветеранів Міністерства державної безпеки (МДБ), які брали участь в операціях із винищення литовських партизанів та залишилися жити у незалежній Литві.

 

Однак ці рішення регулярно оскаржувалися звинуваченими у Європейському суді з прав людини (Страсбург). І ось тепер, ЄСПЛ відхилив скаргу колишнього співробітника КДБ  Станіславаса Дрелінгаса, якого роком раніше у Литві визнали винним у пособництві у злочині геноциду.

 

Дане рішення має важливе значення в трактуванні терміну «геноцид», під який тепер можуть підпадати і дії Радянського Союзу. Відомо, що під час написання Конвенції ООН про запобігання злочину геноциду та покарання радянські представники, аби уникнути покарання за злочини СРСР, виключили з тексту політичні і соціальні групи.

 

Ті, хто заперечує Голодомор, посилаються на тезу російської пропаганди, що Голодомор був проти селян, а не українців. Нагадуємо, що в 2009 році в ході офіційного розслідування СБУ злочину геноциду в Україні в 1932-1933 роках було доведено  намір керівництва Радянського Союзу знищити частину української національної групи як такої, що є першочерговим в доведенні геноцидного характеру злочину.