Володимир Гройсман заклав капсулу будівництва ІІ черги Меморіалу жертв Голодомору

Новини музею03 квітня 2018

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман спільно з членами Уряду 3 квітня 2018 року заклав капсулу будівництва ІІ черги Національного музею «Меморіал жертв Голодомору».

В заході також взяли участь  Перший віце-прем’єр-міністр Степан Кубів, Віце-прем`єр-міністр Володимир Кістіон, Віце-прем'єр-міністр з гуманітарних питань В’ячеслав Кириленко,  Міністр культури України Євген Нищук, Заступник міністра культури Тамара Мазур, Заступник голови Організаційного комітету з будівництва другої черги Національного музею «Меморіал жертв Голодомору» Іван Васюник, генеральний директор Національного музею «Меморіал жертв Голодомору» Олеся Стасюк,  представники команди архітекторів, що працюють над проектом.

 «Менше 100 років тому в історії нашої країни сталася жахлива трагедія... Ми втратили мільйони людей, і голод не обирав жертв, - сказав Володимир Гройсман. - Наш обов'язок відновити пам'ять невинно загиблих».

Прем'єр-міністр підкреслив, що розбудова Музею - це великий проект, який передбачає будівельні роботи, продовження досліджень, формування великої експозиції, яка розповість всьому світу про те, «що приховували десятиліттями». На думку Глави Уряду, реалізація таких проектів - справа честі, духовності, шани до історії. «Це наш фундамент», - сказав Володимир Гройсман.

Нагадаємо, що в листопаді 2017 року Глава Уряду відвідав Національний музей «Меморіал жертв Голодомор» і підтвердив намір добудови музею та фінансування проекту державою,  адже це «справа честі і свідчення відновлення історичної справедливості щодо мільйонів невинно загиблих». У грудні 2017 р. Кабінет Міністрів схвалив поданий Міністерством культури ескізний проект реконструкції музею кошторисною вартістю близько 772 млн грн.

За задумом архітекторів, друга черга меморіального комплексу буде «захована» у Дніпровський схил, який наразі укріплюється. Це не змінить ландшафту і збереже ідею музею. Ескізний проект  отримав позитивну оцінку консультативного органу ЦВС ЮНЕСКО, в якій зазначено, що об’єкт проектування не матиме негативного впливу на визначну світову цінність українського об’єкта всесвітньої спадщини ЮНЕСКО - Києво-Печерську Лавру та прилеглі території.