Варфоломій застеріг від повторення Голодомору-геноциду

Новини музею26 листопада 2017

Вселенський патріарх Варфоломій назвав трагічні події в Україні в 1932-1933 роках "демонічно натхненим варварством" Сталіна, повідомляє Укрінформ.

 

26 листопада 2017 року під час недільної проповіді Вселенський патріарх згадав про злочин Голодомору-геноциду.

 

"Як православні християни, ми належним чином відзначаємо 84-ті роковини з моменту цього злодіяння. Ми пам'ятаємо демонічно натхненне варварство, яке Сталін продемонстрував проти духовних чад Константинопольської Церкви-Матері. Ми сумуємо за загубленими. Ми сумуємо з тими, хто залишився живими", - заявив Вселенський патріарх.

 

Він підкреслив, що під час Голодомору загинули мільйони невинних людей. Особливо постраждали прості робітники, селяни, діти, духовенство та миряни, які мирно жили і працювали на користь своєї країни, додав Вселенський патріарх.

За його словами, наразі потрібно зробити усе можливе, щоб у сучасному світі запобігти повторенню подібних звірств.

 

"На жаль, ми не можемо змінювати події минулого. Але ми можемо глибоко їх вивчати і аналізувати, щоб зробити все можливе, щоб у нашому сучасному світі запобігти повторенню таких звірств у майбутньому", - відзначив він.

Вселенський патріарх також вказав на стійкість українського народу, який не був переможений чи знищений.

 

"Ми хвалимо стійкість українського народу, який не був переможений чи знищений, але терпляче та впевнено піднімався після руйнування. Україна продовжувала і продовжує свій шлях як абсолютно незалежна і суверенна нація. Вона має право мати цей шлях, який обіцяє ще більш світле майбутнє та ще більш об'єднаний народ на кожному рівні. Адже це право України", - резюмував він.