В Києві пройде міжнародна наукова конференція "Штучні голоди в Україні в XX столітті"

Новини музею07 березня 2018

Всеукраїнська правозахисна організація "Меморіал" імені Василя Стуса організує у травні 2018 р. міжнародну наукову конференцію "Штучні голоди в Україні в XX столітті". Про це повідомив заступник голови правління організації Юрій Баланюк під час прес-конференції в Укрінформі.


"16 травня ми проводимо міжнародну конференцію про штучні голоди в Україні минулого століття. Чому саме у травні? Навесні 1933 року, коли ще не зійшла трава, коли не було що їсти, найбільше помирало українців", - розповів він.
Спеціально до конференції організатори створили сайт Holodomor.com.ua, на якому можна подати заявку на участь.


"Головна мета подібного заходу - донести правду про Голодомор - його жертв, "авторів" та виконавців", - зауважив перший заступник голови "Меморіалу" Богдан Моркляник.


Організатори конференції також створили опікунську раду наукового заходу, до складу якої, зокрема, увійшли перший і третій Президенти України Леонід Кравчук і Віктор Ющенко.

"Конференція в тому числі має відповісти на одне важливе питання: що Голодомор - це одна з ланок тих дій, які спрямовані проти української нації, проти українського етносу", - наголосив Кравчук.


Співорганізаторами наукової конференції виступають Національний музей "Меморіал жертв Голодомору", Український інститут національної пам'яті, Міністерство освіти і науки України, Міністерство культури України, та Київський національний університет імені Тараса Шевченка.


Захід відбудеться за підтримки Світового конгресу українців.


Нагадаємо, історики дали прес-конференцію щодо ситуації навколо підрахунку масштабів жертв Голодомору, де наголосили на цифрі щонайменше 7 мільйонів  жертв Голодомору у межах адміністративної території УСРР.