В Дніпрі обговорили маловідомі сторінки історії Голодомору

Новини музею25 листопада 2018

25 листопада у музеї “Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні” відбулось чергове засідання Дніпровського історичного клубу. Темою бесіди став Голодомор 1932-1933 років на Дніпропетровщині, конкретно - його невідомі сторінки, повідомляє ресурс Дніпроград.

“Мета заходу - сформувати в людей певну історичну пам’ять, адже нам це дуже потрібно. Особливо в умовах агресії з боку Росії. Нам потрібно формувати нову сучасну українську політичну націю, яка складатиметься з людей, які боронять свою Батьківщину”, - зазначив організатор історичного клубу, науковий співробітник Інституту вивчення Голокосту “Ткума” Валентин Рибалка.

Лектор заходу, доктор історичних наук, професор Наталія Романець розповіла присутнім про причини, масштаби і наслідки Голодомору у Дніпропетровській області. Окрему увагу дослідниця приділила унікальним архівним матеріалам та механізму замовчування геноциду радянською владою.

“Справа в тому, що після проведення суцільної колективізації українське село постійно голодувало. Більшості не відомо про голод 1934-1935 років, який був на території Дніпропетровщини. Крім того, був черговий голод у 1936-1937 роках, напередодні Великого терору. Також був повоєнний голод 1946-1947 років”, - додала Наталія Романець.