В Угорщині відкрили пам’ятник жертвам Голодомору-геноциду

Новини музею18 квітня 2019

Пам’ятний знак жертвам Голодомору в Україні 1932-1933 років урочисто відкрили в угорському місті Ніредьгаза.

Про це повідомила Посол України в Угорщині Любов Непоп на своїй сторінці у Facebook.

17 квітня 2019 року в Ніредьгазі урочисто відкрили Пам’ятний знак жертвам Голодомору в Україні 1932-1933 років. Він встановлений на території місцевої греко-католицької церкви Самоврядуванням українців м. Ніредьгаза за сприяння Консульства України в Ніредьгазі, а також греко-католицької єпархії м. Ніредьгаза та парафіяльної області Саболч.

У рамках заходу священник Греко-Католицької Церкви Угорщини отець Тібор Ось та священник Української Греко-Католицької Церкви в Угорщині отець Дем’ян Габорій провели спільну церемонію його освячення, яка завершилась панахидою по загиблих.

Учасники заходу поклали спільний вінок та колоски, а також запалили свічки в пам’ять про жертв Голодомору в Україні 1932-1933 років.

Посол зауважила, що страшний злочин геноциду українського народу, здійснений сталінським режимом, мав на меті назавжди знищити прагнення українців до свободи, до збереження своєї ідентичності, до власної держави, і сьогодні українці знову змушені відстоювати це право. 

«У боротьбі з російською агресією ледь не щодня гинуть наші Захисники, залишається окупованим Крим і частина Донбасу, українські політичні бранці та військовополонені моряки залишаються в російському полоні. Але ми продовжимо нашу боротьбу, адже пам’ять про Голодомор – страшне нагадування і пересторога для кожного з нас про те, чим загрожує нашому народу втрата Незалежності і Державності», – зазначила Любов Непоп.

«Сьогодні ми не маємо права схибити. Ми зробили свій вибір на користь Гідності, Свободи і Європейських Цінностей. Маємо його захистити. І розраховуємо в цьому на Вашу підтримку та підтримку міжнародних партнерів», – додала Посол.

Звертаючись до присутніх, Любов Непоп подякувала Самоврядуванню українців міста Ніредьгаза та особисто його Голові Юдіт Софілканич за реалізацію такої важливої ініціативи у взаємодії з Консульством України в Ніредьгазі, а також керівництву Угорської Греко-Католицької Церкви за її підтримку.

Нагадується, що минулого року з ініціативи Самоврядування міста Сегед та його Голови Наталії Шайтош-Запоточної було відкрито пам’ятник жертвам Голодомору в Сегеді, встановлення якого підтримала Угорська Католицька Церква. 

Окрему подяку Любов Непоп висловила всім українцям Угорщини, завдяки зусиллям яких були встановлені як ці два пам’ятники, так і пам’ятники жертвам Голодомору в Будапешті та Чоморі. Дипломат також відзначила допомогу місцевих українців у тому, щоб наші партнери якомога більше знали про Україну, пам’ятали про її минулі трагедії та підтримували її в сучасній боротьбі з російською агресією. За її словами, важливий внесок у цей процес зробив і Голова Державного самоврядування українців Угорщини Юрій Кравченко, передчасна смерть якого стала важкою втратою для всієї української громади і для України в цілому.

Любов Непоп подякувала Угорщині, яка визнала Голодомор 1932-1933 років актом геноциду українського народу, та відзначила ту роль, яку в цьому процесі відіграла українська громада Угорщини загалом і Голова Товариства української культури Угорщини Ярослави Хортяні зокрема.