У Дніпрі відкрили мистецьку виставку присвячену Голодомору

Новини музею21 червня 2019

З 13 червня в Музеї Голокосту в Дніпрі експонується виставка подружжя художників Андрія та Лії Достлєвих, яка присвячена пам’яті про Голодомор. 

Як художники і дослідники Достлєви довгий час працюють з темою пам’яті і пост-пам’яті, аналізують можливості репрезентації травматичного досвіду засобами мистецтва.

Кілька десятків робіт, створених чоловіком та дружиною, пропонують незвичний погляд на проблему пам’яті про трагедію «чорного 33-го». Бабусі обох авторів виставки пережили голод і розповідали про це онукам.

«Це спільний проект. Кожен з нас двох вклав щось своє. На картинах – відбитки їжі, яку ми викидали. Ми просто вмочали її в чорнило і робили відтиски, перш ніж викинути. Ми «документували» цю їжу упродовж двох місяців. Це – сліди травми, які у буденності не видно, – ми хотіли зробити їх видимими. Мені досі незручно викидати їжу, хоча я можу дозволити собі не доїдати все, що покладене на тарілку. Це і називається пост-пам’яттю», – сказала Лія Достлєва.

Презентація проекту була організована у рамках Трансрегіональної Академії «After Violence. The (Im-)Possibility of Understanding and Remembering”, яка зібрала у Дніпрі 10-17 червня три десятки вчених з 14 країн світу.