У Брюсселі показали "страви" часів Голодомору

Новини музею17 травня 2018

16 травня 2018 р.у Брюсселі Українська Академія Лідерства розпочала всесвітню кампанію в пам'ять про жертв Голодомору-геноциду в Україні. Зокрема, під час старту, активісти провели акцію "Непораховані з 1932 року" (Uncounted since 1932). Про це повідомляється на Facebook-сторінці Української Академії Лідерства.

 

Перехожі мали можливість спробувати страви, які людям  в Україні доводилось готувати та їсти під час Голодомору. Такий незвичний ресторан на колесах неподалік Європарламенту організували українські студенти.

 

Національний музей «Меморіал жертв Голодомору» надав англомовну версію виставки «Нас вбивавали, бо ми українці» для цього проекту, а також співробітники розробили відповіді на найпоширеніші запитання про Голодомор, які допомогли доносити правдиву інформацію про Голодомор-геноцид.

 

"Цього року ми вшановуємо 85-ті роковини трагедії Голодомору на території України. Ми ставимо за мету довести до світу, до людства інформацію про цю трагедію у творчий спосіб. Ми вийшли з форматом вуличного ресторану, який пригощає перехожих тими стравам, які вживали наші предки під час голодоморів", - розповів керівник Української академії лідерства Роман Тичківський.

 

Перехожим у Брюсселі пропонували три страви: суп з кори дуба, лушпиння гречки, хвої та шишок; млинці з картопляного лушпиння, яке викидали у колгоспах, а також з польових трав та борошна з качанів кукурудзи; хліб на заквасці з льону та бражки з кори дерев, а також сухих польових трав. Готував страви кухар Юрій Ковриженко, а студенти запрошували перехожих їх покуштувати та розповідали, що таке Голодомор.

 

"Люди реагують досить тепло. Для більшості тема Голодомору не є відомою", - поділився спостереженнями Роман Тичківський. Організатори також розповіли, що хотіли б, аби Бельгія визнала Голодомор в Україні геноцидом. "Сьогодні Українська академія лідерства здійснює цю акцію з надією, що ми зможемо поглибити діалог з Бельгією на тему Голодомору", - додав Тичківський.

 

Хоча порції були дуже маленькими, більшість із тих, хто куштував, не могли їх доїсти. "Жахливо, справді жахливо, я навіть не доїм до кінця", - сказав підприємець Сімон, який живе у Нідерландах, а походить з Анголи. До цього дня він нічого не знав про Голодомор в Україні. "Це вперше, коли я чую про геноцид в Україні, ніколи не чув про нього раніше", - каже підприємець.

 

Пересувний "ресторан" відвідали депутати Європарламенту, дипломати та звичайні громадяни багатьох країн Європи.