У Болгарії пройшов форум про Голодомор

Новини музею12 грудня 2018

10 грудня 2018 року в місті Софія відбувся Форум «Пам'ять для українців та болгар – жертв Голодомору, сучасне читання комуністичного геноциду»


У рамках події 10 грудня 2018 року у Софії (Болгарія) була відкрита виставка Національного музею «Меморіал жертв Голодомору» «Нас вбивали, бо ми – українці». Захід було присвячено 85-м роковинам Голодомору в Україні та вшануванню памяті жертв геноциду.  Також було вшановано память загиблих болгар та інших представників національних меншин, які на той час проживали на території України і також стали жертвами злочинних дій кремлівського керівництва. З точки зору міжнародного права масове вбивство голодом представників національних меншин України має ознаки злочину винищення і одночасно є обставиною, що обтяжує вину і підвищує рівень відповідальності організаторів Голодомору. 

 

Форум пройшов за підтримки посольства України в Республіці Болгарія та Всеукраїнської правозахисної організації «Меморіал» імені Василя Стуса.

На форумі виступили науковці-історики з доповідями на тему штучного голоду, було вшановано загиблих жертв хвилиною мовчання та презентовано брошуру «Голодомор в Україні 1932-33 рр. Комуністичний геноцид» болгарською мовою. Виставка ж допомогла наочно проілюструвати фактологічний матеріал, представлений болгарськими та українськими науковцями.