У 2018 році стартують зйомки фільму Агнєшки Голланд про Голодомор

Новини музею04 січня 2018

Відома польська кінорежисерка Агнєшка Голланд повідомила, що зйомки фільму «Гарет Джонс» про журналіста, який намагався донести світові правду про Голодомор в Україні 1932-33 років, розпочнуться у лютому 2018 року в Україні. Про це інформує ресурс «Детектор медіа» з посиланням на Укрінформ.

«Якщо наші плани нічого не порушить, то розпочнемо зйомки в лютому 2018 року в Україні. Перша дія – це подорож Гарета Джонса в Україну, власне його зіткнення з Голодомором. Після короткої перерви продовжуватимемо зйомки фільму приблизно у квітні в Польщі, а потім у Великій Британії, в основному – у Шотландії. Дуже хочу завершити фільм до кінця 2018 року і вперше його показати в Україні», - сказала Агнєшка Голланд.
Водночас режисерка поки не готова назвати дату прем'єри фільму.


«Поки не розпочнемо зйомки, то не можемо говорити про дату прем'єри. Концепція така, щоб це не була документальна драма, якась свого роду така майже документальна реконструкція. Хочу, щоб це був фільм зі стилістичним задумом. Там з'явиться Джордж Орвелл зі своєю "Фермою тварин" як один із елементів розповіді. Деякі сцени буде показано дещо оніричним способом, методом Орвелла чи Франца Кафки.
Натомість образ голоду, цей український фрагмент, потрібно показати максимально реально, майже документально. Але водночас – очима цього молодого чоловіка, який несподівано для самого себе відкрив суть зла, адже він підозрював, що відбувається щось погане, але навіть не міг собі уявити масштабів всього злочину, масштабів людського терпіння. Він вмить опиняється в якомусь кошмарі, не може повірити, що це все з ним відбувається насправді», - зазначила режисерка.


Роль британського журналіста Гарета Джонса виконає, за її словами, молодий ірландський актор Джек Рейнор«У нього сильна мотивація. Зараз він активно вивчає документи, читає книжки. Для нього це дуже відповідальний крок. Вважаю, що він добре передасть суть історії», - сказала Агнєшка Голланд.


Вона також повідомила,  до зйомок у фільмі буде залучено п’ять-шість українських акторів. «У фільмі будуть і польські актори, але найбільше буде британських, можливо ще кілька європейських. Це природно, адже середовище західних журналістів у Москві того часу було дуже міжнародним», - підкреслила польська режисерка.


Зйомки фільму в Україні проходитимуть поблизу Києва, можливо в самому Києві, у Польщі зніматимуть в основному у Кракові та у Верхній Сілезії. За словами режисерки, стрічка матиме світову дистрибуцію.
«Фільм триватиме близько двох годин. Він зніматиметься мовами історії. Тому, в ньому звучатимуть англійська, українська, російська мови. Маємо амбіції й сподівання, що його перегляне якомога більше людей, адже фільм матиме світову дистрибуцію. Побачимо, що з цього вийде», - підсумувала Агнєшка Голланд.


Агнєшка Голланд — одна з режисерів серіалу Netflix «Картковий будиночок» (США). Представниця польської школи кіно, яка працювала з Анджеєм Вайдою і Кшиштофом Зануссі. Її останні роботи в Польщі — стрічка-номінанта на «Оскар» «У темряві», дія якої відбувається під час Другої світової війни у Львові, та фільм «Слід» за романом Ольги Токарчук, що отримав «Срібного ведмедя» Берлінале-2017.