Спадкоємний Принц Князівства Ліхтенштейн відвідав Меморіал жертв Голодомору

Новини музею06 червня 2018

6 червня 2018 року Спадкоємний Принц Князівства Ліхтенштейн Алоїз прибув з офіційним візитом до України на запрошення Глави держави Петра Порошенка. Візит високого представника Ліхтенштейну є першим з часів встановлення дипломатичних відносин між обома державами (1992 р.)

 

В рамках офіційного візиту Спадкоємний принц разом з дружиною, Принцесою Ліхтенштейну Софією Баварською, відвідали Національний музей «Меморіал жертв Голодомору». Високоповажні гості вшанували пам'ять жертв геноциду Голодомору покладанням квітів та запаленням свічок на вівтарі пам’яті.

Працівники музею ознайомили високих представників Князівства Ліхтенштейн з історію геноциду української нації, що був вчинений керівництвом Радянського Союзу на чолі зі Сталіним на початку 1930-х років. Спадкоємний Принц переглянув мартиролог жертв Голодомору в томах Національної книги пам’яті. Особливо його зацікавило питання знищенням радянським режимом доказів злочину – заборона зазначати причину смерті в актах «голод», фальсифікація статистики та політика заперечення й приховування Голодомору. Увага Принцеси Софії Баварської зупинилася на фотознімках Александра Вінербергера, які були зроблені в 1933 році в Харкові в розпал смертності від голоду. Вона вперше побачила ці світлини.

 

Подружжя мали екскурсію до «Дзвону пам’яті» та  алеї «Чорні дошки», яка присвячена пам’яті мешканців населених пунктів України, до яких застосовувався особливий репресивний режим. Залишаючи Меморіал, Спадкоємний Принц Князівства Ліхтенштейн Алоїз залишив відгук у Книзі Почесних Гостей та побажав українцям успіху в будівництві музейної частини меморіального комплексу про надзвичайно важливу історію.

 

Станом на сьогодні, Князівство Ліхтенштейн на державному рівні ще не визнало Голодомор геноцидом.