Режисер Юрій Луговий опублікував архівні записи першої міжнародної конференції з тематики Голодомору

Новини музею07 березня 2019

Канадські науковці повністю оцифрували архіви конференції (22 розділи), яка працювала 25–26 березня 1983 року у Монреалі (Університет Квебеку) за участю провідних науковців і на якій звучали англійська, французька, українська мови. Фактично науковці відновили і зробили доступним для всіх унікальний матеріал із архівів першого міжнародної конференції (симпозіуму), присвяченої Голодомору 1932–1933 років. Серед іншого, там можна побачити і молодих Романа Сербіна та Джеймса Мейса, повідомляє Радіо Свобода.

Оцифрувала архіви конференції команда науковців із Монреаля під керівництвом Юрія Лугового і Зорянни Гриценко-Лугової. Завданням проекту вони називають відкриття доступу до матеріалів «про ранні роботи над Голодомором», які здійснили науковці з української діаспори – і це у той час, коли керівники СРСР заперечували Голодомор 1932–1933 років, а радянські архіви були недоступні для наукових досліджень, зазначає команда проекту. З усіма відеоматеріалами конференції можна ознайомитися на Ютюб-каналі Юрія Лугового.

«Проект реставрації Першого міжнародного симпозіуму, який відбувся 1983 року у Монреалі, надає сучасним дослідникам про Голодомор, унікальний запис ранніх досліджень, проведених науковцями в українській діаспорі. Це був час, коли Радянський Союз заперечував факт Голодомору, архіви були закриті, а ті, хто пережив Великий Голод, боялись про це згадувати», – роз’яснив Радіо Свобода важливість проекту Юрій Луговий.

Якби не було далекоглядного рішення зробити зйомки цього симпозіуму в 1980-х роках, то за більш як тридцять років по тому «у нас би не лишилось його задокументованої справи», – додає Луговий.

Також автор статті Богдана Костюк наводить коротку історичну довідку про симпозіум:

«Дводенну конференцію в Університеті Квебеку організували професор Роман Сербин і доктор Богдан Кравченко за підтримки Монреальського Міжуніверситетського центру європейських досліджень (ICES/CIEE). Відео зйомки на конференції здійснювала команда з Університету Конкордія, до складу якої тоді входив Юрій Луговий.

Відкриваючи конференцію (симпозіум), професор із Університету Конкордія Рассел Брін відзначив, що про Великий голод в Україні відомо небагато, тож вивчати його треба «у найвищому дусі наукового дослідження, з усією необхідною чутливістю й інтелектуальною суворістю». За словами професора Бріна, Голодомор «спричинений людиною, але є ще одним прикладом нелюдяності людини».

Професор Мішель Ґренон у виступі на конференції риторично запитав, як можна було «так заплутати історичний факт такого великого масштабу», як Голодомор, який охопив у 1930-і роки терени України».

«Унікальність конференції полягала в тому, що на ній не лише розглянуто, яким чином Сталін знищував голодом українських селян, але й те, як відбулось нищення українських національних еліт, української церкви, мови, культури – всіх якостей, які зробили українців нацією», – зазначив Роман Сербин.

Після оцифрування матеріалів самої конференції (симпозіуму) 1983 року, експерти опрацьовують записи громадських презентацій, що відбулися в цей час. Також команда працює над відновленням ранніх інтерв’ю, які записали науковці з тими, хто пережив Голодомор та емігрував до Канади.