«Рецепти хліба» знайомлять британців з історією Голодомору

Новини музею24 січня 2018

Жителі м. Солфорд (Англія) нещодавно дізналися про Голодомор 1932-1933 рр. в Україні. До цього спричинився проект Сари Нестерук «Рецепти хліба», що експонувався в міській художній галереї «Islington Mill», який розповідає історію Голодомору мовою анімації. 

За словами працівників галереї, для більшості відвідувачів відео-анімації відкрили їм абсолютно невідому інформацію про один із геноцидів ХХ століття.

 

Дизайнерка анімації Університету Хаддерсфільда Сара Нестерук створила анімаційний проект «Рецепти хліба» у вересні 2017 року на базі Національного музею «Меморіал жертв Голодомору». Протягом кількох тижнів вона працювала зі співробітниками музею та його експозицією в Залі пам’яті, спілкувалася зі свідками Голодомору, створивши в результаті анімаційні відео,  які згодом презентувала відвідувачам.

 

Проект «Рецепти хліба», який є Phd дослідженням авторки, Сара Нестерук планує завершити в 2020 році. Це буде анімаційний фільм про Голодомор, в основі якого художній образ – процес випікання хліба, що символізує силу, боротьбу, господарство, пам'ять, спогади та іманентні значення, сховані за рецептами історії.

 

На жаль, більшість громадян Об’єднаного Королівства мало обізнані з історією Голодомору - геноциду українців в 1932-1933 роках. Маємо надію, що з часом , завдяки таким проектам як «Рецепти хліба», ці  знання будуть більше поширені в світі, ніж сьогодні.