В Брюсселі презентували проекти-переможці конкурсу Загальноєвропейського меморіалу жертв тоталітаризму

Новини музею02 травня 2018

24 квітня 2018 р. у Європарламенті відбулася презентація десяти проектів конкурсу "Платформи європейської пам’яті та сумління" на пропозицію Загальноєвропейського меморіалу жертв тоталітаризму в Брюсселі, повідомляє офіційний веб-сайт Платформи.

Конкурс проходив під патронатом президента Європарламенту  Антоніо Таяні, комісара ЄС з питань освіти, культури, молоді та спорту Тібора Наврачича  та посла Чеської Республіки в Бельгії Ярослава Курфюрста. Проект покликаний запропонувати перший в історії загальноєвропейський меморіал всіх жертв тоталітаризму 20-го століття в Європі на площі Жан-Рей, в центрі європейського округу Брюсселя.

На заході, відбулась презентація проекту-переможця, автором якого є британо-китайський архітектор Цзвай Со. Також представили, проекти які увійшли у першу десятку рейтингу (всього на конкурс було подано 39 пропозицій).

"Цілком природно, що ми матимемо пам'ятник жертвам тоталітарних режимів, оскільки ці люди загинули від терору та ненависті. Прийдешні покоління та історія повинні, засуджувати режими, які здійснили мільйони злочинів. Це найменше, що ми можемо зробити", - зазначив депутат Європарламенту Ласло Текеш, на церемонії відкриття заходу.

Керуючий директор Платформи Нейла Вінкелманн направила лист учасникам презентації. Вона, крім іншого, написала: "Завдяки мистецтву ми можемо передавати найбільш значущі освітні повідомлення широкій аудиторії, і я рада, що наш конкурс породив так багато різноманітних і висококваліфікованих ідей. Я була вражена глибиною змісту та різноманітністю інтерпретацій, представлених авторами".

Нагадаємо НМ «Меморіал жертв Голодомору» є членом  Платформи європейської пам’яті та сумління з 2015 року.