Презентація виставки «Нас вбивали, бо ми українці»

Новини музею24 листопада 2017

24 листопада 2017 р. в Національному музеї «Меморіал жертв Голодомору» презентували документально-публіцистичну виставку «Нас вбивали, бо ми українці».

Виставку представили: генеральний директор Меморіалу – Олеся Стасюк, Начальник Галузевого державного архіву Служби зовнішньої розвідки України – В’ячеслав Руденко, професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка – Володимир Сергійчук та один із авторів виставки Михайло Костів.

 

Національний музей «Меморіал жертв Голодомору» презентує інформаційну виставку «Нас вбивали, бо ми українці», яка дає відповіді на ключові питання стосовно Голодомору – геноциду української нації.

Голодомор забрав мільйони життів, він пройшов через майже кожну українську родину: рід одних скоротився вдвоє, інших – на третину, а чийсь – завершився взагалі. Про смерть мільйонів не збереглось жодних документів, як і могил. Лише загальна статистика та ґрунтовно неідентифіковані масові поховання. Десятиліттями українці намагались забути жахіття 1933-го, як через душевний біль, так і через страх наразити на небезпеку своїх дітей (адже за розмови про Голодомор людей ув’язнювали).

Чи впевнений той, хто сьогодні говорить, що ніякого геноциду не було, що його близькі не стали жертвами? Чи всі українці знають як і чому було вчинено Голодомор? Чому Голодомор є геноцидом та чому так важливо знати і пам’ятати? Чим загрожує забуття цього історичного факту, применшення масштабів вбивства, нехтування правовою оцінкою подій 1932-1933 років в Україні і невизнання тих дій такими, якими вони були відповідно до міжнародного права?  

Виставка створена в співпраці з Центральним державним архівом вищих органів влади та управління України, Центральним державним архівом громадських об`єднань України, Центральним державним кінофотофоноархівом України ім. Г.С. Пшеничного, на матеріалах Галузевого державного архіву Служби безпеки України, Галузевого державного архіву Служби зовнішньої розвідки України, Національного центру народної культури «Музей Івана Гончара» та Музею Української революції 1917-1921рр. В її основі – архівні матеріали, спогади людей, які пережили Голодомор, дослідження провідних дослідників теми.

 

Виставка вже перекладається англійською мовою, будуть також німецька та ще кілька версій. Музей передасть її до всіх дипломатичних представництв України закордоном, також планується поширення виставки регіонами України.