Презентація навчального фільму «Територія Голодомору: пам'ять невмируща»

Новини музею15 листопада 2016

15 листопада 2016 року в Національному музеї «Меморіал жертв Голодомору» відбулась презентація навчального фільму «Територія Голодомору: пам'ять невмируща». Фільм створений Канадським Музеєм Прав Людини у співпраці з Меморіалом жертв Голодомору.

В заході взяли участь генеральний директор музею Олеся Стасюк, надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні Роман Ващук, Президент Канадського музею прав людини Джон Янг, представники дипломатичних представництв, акредитованих в Україні та вчителі історії загальноосвітніх шкіл міста Києва.

Кінострічка, продубльована українською мовою, орієнтована на шкільну аудиторію. При її створенні були використані документальні матеріали з фондів Меморіалу жертв Голодомору. В фільмі досліджено роль засобів масової інформації у подоланні мовчання навколо випадків порушення прав людини, одним з яких і був геноцид українців – Голодомор. Сюжетна лінія зосереджується на міжнародній пресі, яка публікувала інформацію про Голодомор. Центральним напрямком є боротьба мас-медіа: Уолтера Дюранті, який симпатизував політиці Сталіна та заперечував факт масового вбивства українців в 1930-х роках, і журналісти Гарет Джонс та Малькольм Маггерідж, які намагалися донести правду. Також тут піднімаються важливі питання: якою є роль і функції ЗМІ у формуванні громадської думки щодо порушень прав людини? Що ми можемо зробити, як особистості, як спільноти, як нації, для гарантування того, що геноциди, такі як Голодомор, ніколи не повторяться?

Презентований навчальний фільм «Територія Голодомору: пам'ять невмируща» в подальшому буде використовуватись під час екскурсій та інтерактивних уроків для школярів у музеї та протягом 2016-2017 рр. буде поширено серед навчальних закладів України для застосування його при вивченні курсу історії України ХХ століття.

Канадський музей прав людини у Вінніпезі (провінція Манітоба https://humanrights.ca/ ) відкрив двері для відвідувачів у вересні 2014 року. На його спорудження пішло 6 років та 350 мільйонів доларів. За задумом творців він мав стати світовим інформаційним центром, присвяченим історії розвитку захисту прав людини. Фінансується музей канадським урядом, операційні витрати становлять 22 млн. доларів на рік. На сьогоднішній день в Музеї зібрано 160 творів мистецтва, діють 10 постійних галерей та історичних об'єктів, 7 театрів з сотнями годин відеострічок і фільмів, а також інтерактивні експозиції. Тут представлені експозиції, які розповідають про Голодомор 1932-1933 років на Україні, геноцид вірмен, різанину в боснійській Сребрениці, знищенні народностей хуту і тутсі в Руанді, Голокост та багато інших. У 2012-му році між Канадським музеєм прав людини та Національним музеєм «Меморіал пам`яті жертв голодоморів в Україні» було підписано Меморандум про співпрацю. У вересні 2016 року організації підписали угоду про співробітництво та нову редакцію Меморандуму.

Більше інформації про музей, а також програму заходів до Дня пам`яті жертв голодоморів можна дізнатись на офіційному веб-сайті музею та його сторінці в Facebook