Перший повнометражний документальний фільм про Ольгерда Бочковського

Новини музею07 лютого 2019

У лютому відбудеться прем'єра фільму про активного діяча української діаспори, «адвоката» українського питання в світі, очільника Комітету допомоги голодуючим в Україні у 1932-33 роках, повідомляє Еспресо.

Стрічку "Ольгерд Бочковський. Незгасима іскра палаючої ватри національної свідомості" створено громадською організацією "Всеукраїнський Демократичний Форум" за фінансової підтримки Українського Культурного Фонду у рамках серії проектів з популяризації діяльності знакових постатей українських інтелектуалів ХХ століття.

"Ми відкриваємо  ім‘я одного з найбільш яскравих інтелектуалів української суспільної думки повоєнних часів. Українці, розсіяні по світу між першою та другою світовими війнами, вже тоді боролися за незалежність України. І завдяки їхнім зусиллям світ дізнавався про проблеми українців, зокрема про Голодомор. Дуже важливо відкрити ці імена для нашої молоді, показувати такі фільми у школах та університетах", - зазначив на презентації Микола Княжицький, автор ідеї стрічки, голова парламентського комітету з питань культури та духовності.

У 1932-33 роках Бочковський неодноразово публікував статті у західноукраїнських та закордонних виданнях, будучи одним з небагатьох публіцистів, який висвітлював правду про Голодомор на території України. Так у львівській газеті «Діло» він писав у прилюдному зверненні до прем'єр-міністра Франції Едуарда Еріо, після візиту останнього до СРСР:

«Бож хвалити більшовизм на Радянській Україні тепер, коли цей нещасний край корчиться в передсмертній аґонії голодової епідемії … хвалити й захоплюватися серед таких обставин режімом крівавої диктатури сталіна на Україні – це щось так неімоверно жахливе, для чого немає назви й чого і нічим не можна виправдати! … Однак не сміють мовчати ті хто на волі, поза межами совітського божевільного дому.»  («До п. Едварда Еріо. Отвертий лист проф. О. І. Бочковського», газета «Діло», 9 вересня 1933 р.; орфографію та пунктуацію збережено).

Фільм "Ольгерд Бочковський. Незгасима іскра палаючої ватри національної свідомості" є зокрема важливою складовою донесення інформації про Голодомор та захисником правди за кордоном. 6 лютого прем'єрний показ фільму відбувся в Києві в кінотеатрі "Оскар" в Gulliver. Телепрем‘єра відбудеться на телеканалі Еспресо.TV 17 лютого о 10:00 з повтором о 22:00.