Перформанс «Зерно зросте…» показали вінницькі фольклористи

Новини музею19 травня 2017

18 травня 2017 року до Міжнародного дня музеїв та Дня пам’яті жертв політичних репресій в Меморіалі жертв Голодомору відбулась мистецька зустріч, в рамках якої відвідувачі музею подивилися перший український звуковий фільм «Ентузіазм (Симфонія Донбасу)» (1931 р.), знятий метром світового кіноавангарду Дзиґою Вертовим.

 

Другою частиною програми заходу був перформанс «Зерно зросте…» у виконанні учасниць гурту «Етномайстерня Коло» з Вінниці, під керівництвом писанкарки Наталі Сентемон та за участі фольклористки, майстрині з виготовлення ляльки-мотанки та воскових віночків Юлії Васюк, майстрині гончарного мистецтва Вікторії Ніколаєвої, майстрині витинанки Анастасії Філінської та майстрині художнього фото, колекціонерки Інна Єрмакової.

Фолькльорне дійство звернулось до проблеми неосяжності національної катастрофи, яка спіткала український народ у ХХ ст. – Голодомор, а також новітньої війни, яка триває на Сході України.

«Сусіди всіяли полову – нам брехню збирати. Кинули зраду в чернозем – жнемо війну. Підлість вродила – смерть зіжнем повсюди», - йшло луною в залі музею:

-         І чисті люди – молоді, безстрашні, почнуть шукати правду і пізнають, що є закони в світі непорушні. Що кожен сам хазяїн в своїй хаті і має право двері не відкрити. Що звичай, право, пращурами дане – порушувать не можна, і за зраду відповідати будуть наші діти. За землю, Богом дану – ми в одвіті, і за насіння, і за урожай. І за мовчання наше – нам вмирати.

Прозріють люди. Гомін на майданах покаже тих, хто зайда в нашім краю. І світлі люди сплатять борг кривавий, і в полі захистять нас від чужинців. Підуть у вирій кращі...  Їхні діти ніколи не мовчатимуть і права такого нам не лишать. Ми нарешті назвем війну – війною, смерть – убивством. І кару відповідну – всім убивцям! І многая літа всім, хто за правду!

 

Дякуємо всім хто, був цього дня з нами і підтримав наших гостей із Вінниці. Окрема подяка – Національному центру Олександра Довженка за сприяння у показі фільму.