Палата представників Конгресу США визнала Голодомор геноцидом української нації

Новини музею12 грудня 2018

Резолюція була ухвалена одноголосно. Таким чином, тепер обидві палати Конгресу США визнали Голодомор геноцидом українців.


Документ складено на основі висновків Комісії США по Голоду в Україні. Він затверджує, що «Сталін та його оточення вчинили у 1932-33 геноцид проти українців», а також засуджує систематичні порушення прав людини, у тому числі права на самовизначення та свободу слова, вчинені радянським урядом проти українського народу. У резолюції висловлюються найглибші співчуття жертвам, тим, хто пережив Голодомор та їхнім родинам, а також міститься заклик про поширення інформації та обізнаності у світі про штучну природу цієї події. Співавторами документу виступили співголови Сенатського українського корпусу, а також сенатори Роберт Портман та Річард Дурбін.

 

Нагадаємо, що 3 жовтня дану резолюцію було схвалено й у Сенаті (верхній палаті уряду США), а після затвердження її і Палатою представників Конгресу США (нижньою палатою), парламент США на федеральному рівні підтримав визнання Голодомору геноцидом. Також важливим є прийняття відповідних документів на місцях, тобто у кожному штаті США. На сьогоднішній день 19 штатів, зокрема Вашингтон, Массачусетс, Нью-Йорк, Іллінойс, Огайо, Вірджинія та Північна Кароліна, прийняли відповідні постанови про визнання Голодомору геноцидом, а Мічиган, Пенсильванія, Каліфорнія та Орегон проголосили ще й Дні пам’яті жертв Голодомору у своєму штаті.

 

Окрім цього, у США встановлено чотири пам’ятники жертвам Голодомору: у Вашингтоні, навпроти залізничного вокзалу, у місті Парма, штат Огайо, в Лос-Анджелесі та Чикаго.Посольство України в США та українська діаспора проводять освітні виставки з метою поширення фактів про Голодомор. Віднедавна Голодомор почали вивчати в університетах США на історичних факультетах, а в Гарварді навіть існує цілий проект з вивчення Голодомору.

 

«Визнання Голодомору геноцидом з боку США показує, що вони поділяють ставлення України до цієї трагедії – з історичної, політичної та людської точок зору», – сказав Посол України Валерій Чалий в інтерв’ю «Голосу Америки».