Нове видання: «Усвідомлення Голодомору 1932-1933 рр.: Чернігівщина»

Новини музею06 лютого 2019

Історики і співробітники Українського інституту національної пам’яті Сергій Горобець і Сергій Бутко у новому виданні дослідили механізм розгортання Голодомору на локальному рівні, а також історію проговорювання радянського злочину у конкретно взятій місцеввості. Про вихід книги повідомив журналіст Олександр Майшев у рецензії на ресурсі ЧЕline.

За словами автора, усвідомленість Голодомора на загальносуспільному рівні залишається незадовільною. «Ще не так давно головні зусилля істориків були спрямовані передусім на те, аби довести сам факт Голодомору, донести правду про трагедію до світової спільноти. Сьогодні ж на порядку денному постають інші питання, які потребують уважного та прискіпливого осмислення. Не тільки: «Чому це сталося?», «Хто винен?», але й питання незадовільної суспільної пам’яті про Голодомор», - стверджує Майшев.

«Коли в Україні вперше заговорили про Голодомор, підміна понять «голодування» і «Голодомору», сутність тогочасних адміністративно-територіальних реформ, розкол селянства, селекція компартійного активу, жорстокість виконавців злочину, чи голодувала тодішня «еліта», продовження голоду взимку і навесні 1934 року – ці та інші питання порушують автори на сторінках книги».

Незабаром видання буде презентовано для широкого загалу.