Меморіал жертв Голодомору долучився до проекту Платформи європейської пам’яті та сумління

Новини музею14 березня 2017

Меморіал жертв Голодомору долучився до проекту Платформи європейської пам’яті та сумління

 

За ініціативи Платформи європейської пам’яті та сумління (міжнародного проекту, покликаного досліджувати діяльність і злочини тоталітарних режимів у Європі у ХХ ст.) 8 березня 2017 року пройшла акція з вшанування пам’яті мільйонів жінок, які стали жертвами комуністичного режиму.

 

В рамках акції Платформа європейської пам’яті та сумління закликала світову спільноту вшанувати хвилиною мовчання пам'ять мільйонів жінок, чиї фундаментальні права людини були порушені комуністами. Акція була приурочена до Міжнародного жіночого дня, який у всьому світі в той час відзначали як день солідарності жінок у боротьбі за політичні, економічні і соціальні права, а радянська влада ув’язнювала та розстрілювала сотні тисяч громадянок Української СРР, які не могли миритися з дійсністю та терором. 

 

В зверненні організації йдеться про наступне: "Платформа прагне привернути увагу до того, що комуністичний режим ставився до жінок неймовірно брутально. Через політичні причини жінок страчували після показових процесів або без суду, вбивали під час спроб втекти за "залізну завісу", ув’язнювали в тюрмах, концентраційних і трудових таборах, де незліченна їх кількість загинула. Такою була "рівність" чоловіків і жінок в СРСР та країнах комуністичного блоку – рівність в експлуатації".

 

Також Платформа європейської пам’яті та сумління підготувала спецпроект, що розповідає про окремих жінок з тих країн, де в ХХ ст. діяли комуністичні режими. В Україні ініціативу підтримали Український інститут національної пам'яті, Меджліс кримськотатарського народу, Центр досліджень визвольного руху, Національний музей-меморіал жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького», а також до проекту долучився Національний музей «Меморіал жертв Голодомору». Спецпроект розповів всьому світу в тому числі й про українок – лікарку, громадську діячку Володимиру Крушельницьку, зв'язкову, референтку пропаганди Окружного проводу ОУН Лесю Паєвську та льотчицю Марію Нестеренко.

 

Переглянути фото та біографії жінок, убитих комунізмом, можна на сайті Платформи.

 

Нагадаємо, що 8 березня у світі відзначається Міжнародний жіночий день, який історично з'явилося як день солідарності жінок у боротьбі за рівність прав і емансипацію, але на пострадянському просторі поступово перетворився на "свято весни, любові та жіночності".