Конгресмен Сандер Левін про визнання США Голодомору геноцидом

Новини музею18 грудня 2018

Сандер Левін довгий час займається підтримкою демократії в Україні та налагодженням україно-американських стосунків. Про Голодомор, як зазначив Левін у своїй промові на спеціальному пленарному засіданні Парламенту України, присвяченому 85-им роковинам геноциду українців, він дізнався в університеті під час вивчення історії СРСР. Однак йому одразу впала у вічі невідповідність між масштабом сталінського злочину та применшенням кількості жертв (повний текст промови 23 листопада 2018 року можна прочитати в оригіналі за посиланням). Відтоді Сандер систематично займався питанням Голодомору в США на законодавчому рівні, активно співпрацював з українським керівництвом, узяв участь у Міжнародному форумі до 85-тих  роковин Голодомору-геноциду, що проходив в Києві, та приєднався до жалобних заходах на території  Меморіалу жертв Голодомору 24 листопада 2018 року. Фінальна крапка у цій історії – прийняття США резолюції про визнання Голодомору геноцидом, автором та популяризатором якої був зокрема і Сандер Левін.


Після цієї знакової події пан Левін дав короткий коментар, у якому зазначив: «Мені було надано честь перебувати в Україні під час вшанування пам’яті жертв Голоду в Україні 1932-33 років, відомого як Голодомор. Мільйони українців померли через геноцид, вчинений Радянським Союзом. Під час вшанування було окремо згадано про Меморіал жертвам українського Голодомору в Вашингтоні. Ця резолюція, яка нагадує світу про Голодомор, є ще одним відображенням засадничих цінностей американців».


Водночас з цим, Сандер у співавторстві з ще трьома конгресменами випустили резолюцію, що засуджує дії Російської Федерації у Керченській протоці та називає їх «тривожною ознакою продовження російської агресії», а завданням України бачить «боротьбу проти авторитаризму, що посилює свої позиції у світі».