«Живий меморіал» пам’яті жертв Голодомору у кожному населеному пункті

Новини музею24 квітня 2018

19 квітня 2018 року одну із клумб на площі Ринок міста Бережани, що на Тернопільщині, було засіяно пшеницею.  Акція є реалізацією другої частини проекту «163», автором якого є віденський архітектор, уродженець Бережан, Ростислав Бортник.

У 2016 році Ростислав Бортник спільно з Національним музеєм «Меморіал жертв Голодомору» презентував мистецький проект «163. Мистецтво заради пам’яті». В березні 2017 року інсталяцію експонувала Арт-галерея Тернопільської спілки художників.

Друга частина проекту «163» передбачає створення в кожному населеному пункті України  «Живого Меморіалу» в пам'ять про кожного вбитого українця під час Голодомору-геноциду в 1932-1933 рр. Автор задуму Ростислав Бортник каже, що «Живий Меморіал» - це засіяне зерно в середовищі того чи іншого населеного пункту. Засіяне не на окраїнах чи полях, а саме в центрі міст та селищ. Засіяне в тих місцях, де зазвичай звикли бачити квіти на клумбах чи квітниках. Засіяне в тих місцях, де б мешканці щодня бачили, як сходить, росте та колоситься пшениця. Можливо, саме в такий спосіб ми б «пом'янули» мільйони невинно вбитих. І в такий спосіб ми б віддали їм шану, та показали світові, що ми шануємо Пам'ять про найбільшу трагедію в історії українського народу!»

«Живий Меморіал» реалізовано в Бережанах завдяки Бережанській міській громадській організації «Рідне місто», яка  звернулася до міської ради з цією ідеєю й отримала дозвіл.

Шановні працівники адміністрацій, міських і сільських рад, та всі громадяни України!

Цього року Україна відзначає 85-ті роковини пам’яті жертв Голодомору. Це роковини страшного злочину геноциду, що Сталін і його поплічники вчинили проти української нації. Опір злочинній політиці радянського режиму та спроба вийти зі складу СРСР українцям коштувала мільйони життів: від 7 до 10 мільйонів дітей, жінок і чоловіків стали жертвами геноциду через свою національність.

Зробімо все можливе, щоб вшанування жертв Голодомору пройшло на найвищому рівні в кожному місті, селищі, селі України. Закликаємо всіх і кожного приєднатися до ініціативи Бережан та створити «Живий Меморіал» в центрі вашого населеного пункту.

Інструкція для реалізації проекту :

1.  Отримати дозвіл на використання однієї чи кількох міських клумб на центральній площі населеного пункту на період з весни  (період сходження снігу та початку посівних) до 7-го серпня 2018-го року (7-го серпня 1932 р. було прийнято постанову ЦВК і РНК СРСР «Про охорону майна державних підприємств, колгоспів і кооперації та зміцнення суспільної (соціалістичної) власності» або так званий «Закон про 5 колосків»);

2. Повідомити про участь у проекті автора та ініціатора Ростислава Бортника, щоб заручитися його підтримкою та отримати пшеницю для засіювання (r.bortnyk@gmail.com   Facebook  https://www.facebook.com/rostyslaw.bortnyk )

3. Працівниками комунальних служб, громадським активістам з залученням громади скопати клумбу/и;


4. Громадським активістам, за участю громади та з консультацією автора Ростислава Бортника провести сівбу пшениці (наданої Ростиславом Бортником) та встановлення двомовних (українська/англійська) інформаційних стендів чи таблиць з коротким і чітким поясненням ідеї цієї акції;


5. Працівниками комунальних служб міста чи активістам населеного пункту проводити прибирання клумби/клумб від побутових та біологічних відходів;


6. В разі посушливих погодних умов на території населеного пункту - проводити полив клумб працівниками комунальних служб та громадськими активістами;


7. 7-го серпня 2018 р. - провести збір урожаю «Криваві Жнива», залучивши до цього мешканців та гостей міста, ЗМІ тощо;


8. З частини урожаю - створити/сплести «Різдвяного Дідуха», який передати в найближчий краєзнавчий музей з детальним описом проекту.

9. Іншу частину врожаю зібрати у невеликі снопи, один з яких до Дня памяті жертв Голодомору, 24 листопада 2018 р., передати до Меморіалу жертв Голодомору у Києві, а інші – використати в цей день під час жалобних заходів у вашому населеному пункті;


10. Під час тривалості проекту запрошувати та проводити тематичні екскурсії для учнів та студентів навчальних закладів міста, а при можливості - сприяти екскурсіями з району, області, України та інших держав;


11. Після «жнив», працівниками комунальних служб перекопати клумби і підготувати їх для потреб міста та використання за призначенням.