Громадськість Вінниччини ініціює продовження дослідження Голодомору-геноциду в області

Новини музею17 лютого 2019

7 лютого 2019 року на засіданні постійної комісії Вінницької обласної ради з питань бюджету, фінансів та обласних програм було обговорено питання недостатньої уваги до теми Голодомору-геноциду на місцевому рівні у Вінницькій області, повідомляє на особистій Фейсбук-сторінці депутат  Вінницької обласної ради Володимир Барцьось.

«…ми з'ясували, що робота з дослідження цієї теми як на обласному рівні, так і в районах області ведеться на вкрай низькому рівні, в окремих селах на місцях масових поховань, які навіть не позначені на картах, відсутні хрести або пам'ятні знаки, а інформація про списки загиблих потребує ретельного уточнення і подальшого дослідження. Зокрема потребує оновлення і перевидання "Книга пам'яті жертв Голодомору 1932-1933 років Вінницька область. Свіжий приклад: в селі Брицькому загинуло близько 2,5 тис осіб, а в списках і реєстрах, які складались у 2006-2008 роках зафіксовано лише 245 осіб. Аналогічна ситуація характерна і щодо інших сіл в області. Багато часу згаяно і багато свідків уже втрачено, бездіяльність недопустима», - повідомляє депутат.

Також, на думку Володимира Барцьося  назріла необхідність перевидання наукових праць одного з перших дослідників Голодомору на Поділлі, професора Іллі Шульги (роки життя 1921 – 1993). Пролунала пропозиція створити редакційну групу за участі науковців, письменників, краєзнавців, членів родини професора Іллі Шульги з метою підготовки нового видання наукових праць і досліджень, життєпису і спогадів професора.