День пам`яті жертв Голодомору - 2017

Новини музею29 листопада 2017

Цього року четверта субота припала на 25 листопада. Тисячі людей прийшли до Національного музею «Меморіал жертв Голодомору» щоб вшанувати пам`ять понад 7 мільйонів українців, вбитих комуністичною радянською владою в роки геноциду у 1932-1933 рр. У жалобній церемонії взяли участь перші особи держави. Зокрема, Президент України Петро Порошенко, Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, представники духовенства, громадськості, дипломатичного корпусу, урядовці, народні депутати. Високопосадовці також піднесли до скульптури «Гірка пам'ять дитинства» символічні п’ять колосків або глечики з зерном. Біля центральної частини Меморіалу – «Свічі пам’яті» - предстоятелі українських християнських церков відслужили Панахиду і молебень за вбитими голодом українцями.

 

Президент України наголосив на нашому обов’язку пам’ятати про ті події, а також зазначив, що: «Російська агресія проти нас – це продовження іншими методами тієї самої політики на знищення України, яку Москва впроваджувала в тридцяті роки минулого століття».   

 

Після промови Петра Порошенка було оголошено хвилину мовчання та розпочалась Всеукраїнська акція «Запали свічу». Як і щороку, українці по всьому світу вшанували заморених голодом, засвітивши на підвіконнях свічки о 16.00.


Зала пам’яті Національного музею працювала з 16.00 до 22.30. Відвідувачі  ставили свічки на Вівтарі пам’яті, мали можливість подивитись документальні фільми, виставки «Нас вбивали, бо ми українці» та  «Розірване коло», ознайомитись з Національними книгами пам’яті жертв Голодомору, послухати псальми у виконанні етнографічного хору "Гомін". Також кожен отримав поминальну пампушку.


На вулиці біля скульптури «Гірка пам'ять дитинства»  демонструвались кінострічки, присвячені темі Голодомору, гості Меморіалу ставили запалені лампадки, приносили квіти, зерно та хліб

 

Фото Софії Яницької