Броварські школярі виготовили пам`ятні свічки на майстер-класі у музеї

Новини музею20 листопада 2017

17 листопада 2017 року в Національному музеї «Меморіал жертв Голодомору» відбулось відкрите інтерактивне заняття «Не дамо згасити свічу пам’яті», учасниками якого, окрім школярів, стали представники провідних ЗМІ країни.

 

П'ятикласникам Броварської школи спочатку розповіли про роль і місце свічки в традиційній культурі українців, про традиції бджільництва, технології сукання свічок, обряди і звичаї, в яких вони використовуються. Діти брали активну участь в обговоренні, розповідали про використання свічок сьогодні, ділилися сімейними традиціями. Також співробітник музею, Ольга Вигодованець, пояснила школярам, що головним символом Меморіалу жертв Голодомору є Свіча пам’яті, що є символізує пам`ять поколінь українців про геноцид – Голодомор 1932-33 рр.

 

Для виготовлення свічки знадобилося небагато – вощина, гніт, трішки воску та вмілі ручки дітей. Школярі із завзяттям приступили до роботи, уважно переймали майстерність та дослухалися до порад співробітника музею. Оригінальну свічу, виготовлену на майстер-класі, учні пообіцяли запалити разом з батьками о 16:00 в День пам’яті жертв Голодомору, що цьогоріч припадає на 25 листопада.

 

Як відомо, з 2003-го року діє Всеукраїнська акція «Свіча у вікні», запропонована американським істориком, дослідником Голодомору Джеймсом Мейсом. В четверту суботу листопада, коли Україна вшановує День пам’яті жертв Голодомору, прийнято запалювати у вікні свічку, в пам'ять про кожного з понад 7 мільйонів українців, що стали жертвами геноциду.