Александр Вінербергер у спогадах доньки

Новини музею07 лютого 2018

Він [Александр Вінерберґер] народився у Відні (Австрія), у родині інженера-єврея Александра Вінерберґера та чехині, яка, як мені розповіли, скоїла самогубство, поки тато, її син, перебував у Росії.

Після здобуття освіти інженера-хіміка у Відні, тато приєднався до австрійської армії і воював на російському фронті у Першій світовій війні. Там він потрапив у полон і після війни залишився у сталінській Росії керувати заводами боєприпасів.

 

Тато повернувся до Відня в пошуках дружини і зустрів мою маму, яка була набагато молодшою за нього. Врешті-решт, вони одружилися у Відні, і мати поїхала з батьком до Росії. Коли наближався час мого народження, мати повернулася до Відня, де я народилася 8 лютого 1931 року. Шість тижнів потому мама повернулася зі мною до Москви, де ми жили в той час.

 

Моєю першою мовою була російська, якою мій батько говорив як рідною, на відміну від мами, яка знала лише окремі фрази. У мене була російська няня. Пам'ятаю, як у Москві, мій батько тягнув мене на санчатах в оточенні снігових гір, що піднімалися наді мною. Ми купили кілька полиць з вуличного ринку – кіоску біля дороги. Пізніше, коли ми повернулися до Австрії, я впізнала їх у батьковій лабораторії, яку він тримав, коли мав змогу. Вони були перевезені разом з іншими нашими речами з Росії, але були повністю зруйновані під час бомбардування в часи Другої світової.

 

Інший спогад, який я пригадую, про моє волосся, яке мені обрізали через воші. Взимку його змочували бензином, щоб позбавити мене від них, але, на жаль, шкіра на моїй голові зійшла разом із вошами. Пізніше тато сказав мені, що на заводах бракує всього, крім бензину. Одного разу, коли вони мали епідемію холери і багато робітників померло, батько наказав кожному робітникові перед поверненням додому знімати весь свій одяг, замочувати його разом із взуттям в бензині, а потім знову одягати. Він сказав, що це зупинило епідемію.

 

Ще одним дефіцитом були лампи, що різко скорочувало виробництво, особливо взимку. Коли якось сталася трагічна залізнична аварія просто поруч одного із заводів, тато наказав робітникам викрутити всі лампи у вагонах, які тільки можна було знайти.

 

Коли тато показав Еґон, як стріляти, вони використовували свічки на різдвяній ялинці як цілі! Я пам'ятаю, що Еґон сказав пізніше,вдома в Австрії, що мій батько став нецивілізованим у Росії, тому що він так багато часу провів у в'язниці.

 

Сім'я моєї матері збанкрутіла під час Великої депресії, і родичі час від часу, по черзі, приїздили до нас в Росію. Я трохи пам'ятаю молодшого брата моєї мами – Егона.

Якось, коли мама була в лікарні, батькові і дядькові довелося власноруч готувати обід. Вони обоє любили рисовий пудинг, але не знали, як його зварити. Вони поклали однакову кількість рису та молока в каструлю. Поки суміш закипіла, рис розбух, і їм довелося додавати молоко і використовувати іншу каструлю. Це тривало аж доки, доки вони не використали усі контейнери в будинку, включаючи  відро для прибирання та мій нічний горщик!

 

Ліліан-Марго Пірс, формально Вінерберґер: інтерв'ю Самари Пірс, 2013 рік.

https://samarapearce.com