Музей Голодомору долучився до визначення переможця Премії Платформи європейської пам`яті та сумління - 2017

Новини музею30 жовтня 2017

З 2015 року Національний музей «Меморіал жертв Голодомору» є членом Платформи європейської пам’яті та сумління, проекту, що покликаний досліджувати злочини і діяльність тоталітарних режимів у Європі у ХХ ст. та запобігати цьому.

 

Кілька років тому Платформою європейської пам’яті та сумління було започатковано спеціальну премію, яка присуджується на людей, які борються сьогодні проти тоталітаризму, за демократичні цінності, основи верховенства права та свободи людини і громадянина. Переможцем може стати представник будь-якої країни, який визначається шляхом голосування членів Платформи (в тому числі й музеєм). Дана премія є підтримкою переможця в його боротьбі та призначена захистити цю персону від переслідувань шляхом публічного розголосу причин переслідувань.

 

В цьогорічній номінації премії Платформи європейської пам'яті та сумління переміг Ільмі Умеров - заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу в Криму, дисидент та політв'язень СРСР, Росії.

Інституції та організації-учасниці Платформи проголосували за присудження премії Умерову, визнаючи його боротьбу проти тоталітаризму, за ідеали демократії, права і свободи людини та верховенства права.

Премія буде вручена 8 листопада 2017 року у Парижі (Франція), під час Платформенної конференції "100 років комунізму. Історія та пам'ять ".

 

Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров нещодавно був засуджений в окупованому Росією Криму за публічні заяви на підтримку територіальної цілісності України. 27 вересня 2017 р. так званий "Сімферопольський районний суд" у Криму засудив його до двох років позбавлення волі та заборонив йому займатися громадською діяльністю протягом двох років. 21 жовтня Умеров був прийнятий до лікарні через проблеми зі здоров'ям. 25 жовтня 2017 р. пана Умерова та іншого політичного ув'язненого – Ахтема Чийгоза були звільнено з-під варти. Умеров, який перебуває у поганому стані, був засланий до Туреччини прямо з лікарні. Зрештою, Кремль заявив, що він "звільнений на гуманітарних засадах". Найближчим часом очікується повернення Ільмі Умерова з Туреччини до України.